Yönetim Bilişim Sistemleri

Tercih Yapacak Öğrencilerimize Çağrı

Değerli Öğrencilerimiz,

Öncelikle Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS) alanını tanımlamak yararlı olacaktır. 1965 yılında popülaritesi artan, 1960’ların sonuna doğru akademik alanda boy göstermeye başlayan YBS, temelde bir organizasyondaki ham verinin enformasyona dönüştürülmesi süreciyle ilgilenen ve bu enformasyonu karar süreçlerinde kullanmaya yönelik çalışmalar yapan, disiplinler arası niteliğe sahip akademik alandır. Bu bağlamda sadece işletmelerde değil herhangi bir organizasyondaki ham verinin işlenmesi süreciyle ilgilenmektedir.

 

Ayrıca bu süreçte elde edilen malumatlar doğrultusunda karar süreçlerine katkı sağlar. YBS Bölümü Türkiye’de ilk olarak 1995 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nde kurulmuş olup günümüzde birçok üniversitede en az lisans düzeyinde eğitim verilmektedir. Günümüzde YBS gelişimini, iş ve bilişim dünyasında sağlam bir zemine oturacak şekilde tamamlamış önemli ve gerekli bir disiplin olarak yerini almıştır.

 

Günümüzde bilişim alanındaki gelişmelerin organizasyonlara kattığı yeniliklerle çok daha etkin ve verimli karar verme süreçleri oluşmuştur.  Ayrıca günümüzde önem arz eden alanlardan biri olan dijital dönüşüm, organizasyonların iş ve süreçlerini optimize ederek bütüncül dönüşümün sağlanmasını amaçlamaktadır. Bu doğrultuda organizasyonlar için gerekli bilginin üretilmesinde geleneksel analiz yöntemleri eksik kalmaktadır. Bu süreçlerde yapay zekâ, veri bilimi, karar destek sistemleri gibi teknolojilerden faydalanılmaktadır. Karar süreçlerinin desteklenerek organizasyonel başarının sağlanması açısından büyük rol oynayan bu teknolojilerde yetkinlik kazananlar, özellikle veri bilimi ve yapay zekâ alanındaki artan iş fırsatları doğrultusunda iş dünyasında aranan eleman haline gelmiştir. Bu nedenle, Trabzon Üniversitesi’nde bu yıl ilk kez öğrenci alacak olan Yönetim Bilişim Sistemleri lisans programı, nitelikli kadrosu, Bilişim alanı ağırlıklı dersleri ve sahip olduğu imkânlar ile alanın güncel gelişmeleri ve uygulamalarını aktararak, akademinin ve iş dünyasının ihtiyaç duyduğu mesleki donanıma sahip bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

 

Tercih yaparken önemli bir soru akla gelebilir: Yönetim Bilişim Sistemleri mi? Bilgisayar Mühendisliği mi? Bilgisayar mühendisliği genel olarak yazılım ve türevi dersleri kapsayan bir programa sahiptir. İzlediği yol kodlama gibi analitik alanlardaki yetenekleri geliştirmek üzeredir. Bilgisayarın donanımdan her türlü yazılım işlemine kadar olan kısımlarında eğitim imkânı sağlar. Bu imkânların çoğuna YBS bölümleri de sahiptir. YBS bölümü, Bilgisayar Mühendisliğinden farklı olarak daha sosyal alanlarda da hizmet vermektedir. Sosyal alanlar biraz açılacak olursa, şirket içi yönetimden pazarlamaya, kişisel iletişim tekniklerinden muhasebe hesaplarına kadar tüm alanlarda bilgi kazanma şansı sunar. Çalışma alanlarına göre değişmekle beraber YBS uzmanları, yazılımcı ve şirket yönetimi arasında köprü görevi görüp bilgi akışı ve anlaşma kolaylığı sağlar. 

 

Bölümümüz öğretim programına buradan ulaşabilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak isterseniz lütfen bize ulaşınız.
Siz değerli aday öğrencileri, bölümümüze bekliyoruz.

Menüyü Kapat